Viitor

Junioarele fotbalului românesc – Clara Roșu

Evoluția fotbalului feminin din România accentuează din ce în ce mai mult nevoia de a cunoaște și de a transmite mai departe cât mai multe povești ale fetelor care practică acest sport cu atât de multă ambiție și pasiune.

Astăzi vrem să facem cunoscută o altă poveste a generației de mâine, de data aceasta a Clarei Roșu, o jucătoare foarte talentată și muncitoare, care reușește să facă diferența atunci când are mingea la picior.


Departe de orașul natal


Clara are 15 ani, este din București și joacă pe postul de mijlocaș central. Acum locuiește în Timișoara, oraș unde s-a mutat în urmă cu un an, atunci când a decis că este momentul să facă pasul către una dintre cele mai puternice echipe de fotbal din România, ACS Fortuna Becicherecu Mic. Deși nu i-a fost deloc ușor să lase în urmă tot și să înceapă o nouă viață de la o vârstă fragedă, teama de necunoscut nu a fost mai presus de ceea ce i-a dictat inima, și anume, să-și urmeze pasiunea. 

“Am decis să plec la Timișoara deoarece îmi doream să progresez mult mai mult ca jucătoare, atât fizic, cât și psihic, iar acest lucru se putea doar dacă evoluam la o echipă mult mai bună decât cea la care jucam la momentul respectiv. Totodată, am ales Timișoara pentru că mi-a plăcut atât atmosfera de la echipă, cât și staff-ul, care este unul foarte bine pregătit.”

Clara ne-a povestit că deși de mică a fost atrasă de majoritatea activităților sportive, fotbalul a fost sportul care i-a plăcut cel mai mult. Nu a durat mult de când a descoperit “sportul rege” până când a început sa îl practice într-un cadru organizat. Ce-i drept, la început întâmplator, pentru că inițial nu știa că acest sport poate fi practicat și de către fete.


Clara joacă fotbal de la 10 ani iar primele echipe la care a jucat au fost de băieți: Real Team și Forzza Junior. Cu băieții a jucat din 2015 până în 2018 când s-a transferat la ACS Dream Team București pentru că între timp a împlinit 14 ani și nu mai avea voie să joace într-o echipă mixtă.

Anii jucați alături de băieți au călit-o, iar odată cu trecerea la fotbalul feminin și-a dat seama că își dorește să facă performanță în sportul pe care îl iubește. Din acest motiv, în 2019 a făcut pasul către ACS Fortuna Becicherecu Mic.


Susținere necondiționată din partea familiei


Clara se consideră o fată norocoasă deoarece familia i-a fost alături necondiționat, indiferent de provocări, indiferent de deciziile pe care le-a luat și a încurajat-o mereu să facă ceea ce îi place. 

“Cel mai mult mă susțin părinții, dar și familia în general, în tot ceea ce fac. Cu siguranță continuam cariera mea fotbalistică chiar dacă nu-i aveam alături, dar probabil că în alte condiții decât cele pe care le am acum. Dacă aș putea da timpul înapoi, nu aș schimba nimic până acum deoarece simt că am ales să fac ceea ce mi-a plăcut cel mai mult dintotdeauna, fotbalul. Am fost învățată și susținută de către părinți să îmi urmez visul. ”


Pasiune pentru fotbal moștenită de la bunicul ei


Clara are potențial de a ajunge printre cele mai tehnice jucătoare de fotbal din România, iar de acest lucru îți poți da seama imediat cum vezi ușurința cu care conduce balonul printre adversare când are mingea la picior. Și tocmai pentru că am avut ocazia de nenumărate ori să o vedem pe Clara jucând fotbal, am fost curioase de unde provine interesul pentru acest sport.

“Talentul și pasiunea pentru fotbal le-am moștenit de la bunicul meu din partea mamei, care a practicat fotbalul în tinerețe și care mă consideră cel puțin la fel de pasionată ca și el de acest sport.”



Se consideră o jucătoare tehnică, cu o viziune a jocului bună, un șut precis și foarte ambițioasă, dar e conștientă că aceste calități nu sunt suficiente pentru a fi o jucătoare de top. Din acest motiv, în timpul liber se antrenează individual deoarece consideră că acest lucru este necesar pentru a avea o formă fizică cât mai bună. Având în vedere programul încărcat pe care îl are ca sportivă, ne-a povestit că de cele mai multe ori îi este foarte greu să se împartă între studii și fotbal deoarece este nevoită să lipsească destul de mult de la ore. Se străduiește totuși să recupereze lipsurile pe care le-a acumulat la școală.


După fapte și răsplată


Convocată de câteva ori la acțiunile naționalei de junioare U15, Clara ar putea reprezenta în câtiva ani o variantă inclusiv pentru echipa mare. Munca pe care a depus-o a început să dea roade odată cu numeroasele titluri de cea mai bună jucătoare la diferitele turnee la care a participat. Cea mai mare realizare a sa pe plan sportiv este cucerirea titlului de vicecampioană națională cu ACS Dream Team București la campionatul național de junioare U15. 


După cum spune chiar ea, terenul de fotbal este locul unde se simte cel mai bine și unde uită de toate problemele: “Atunci când sunt pe teren, toate problemele dispar și singurul lucru care mai contează pentru mine în acele momente este fotbalul.” 


Chiar și atunci când pierde un meci încearcă să-și păstreze optimismul și analizează foarte bine ce a făcut greșit, dar și ce a făcut bine. Asta o ajută să-și conștientizeze greșelile astfel încât la următoarele meciuri să nu le mai repete. După fiecare meci câștigat, sărbătorește împreună cu echipa la stadion și acasă cu părinții.


În prezent se simte foarte bine în Banat și este foarte bucuroasă că fetele de la Fortuna au primit-o cu multă căldură în echipă, fapt ce a determinat-o să se adapteze mai ușor la schimbare. Își amintește cu drag de primul său gol pentru Fortuna Becicherecu Mic, gol pe care a simțit să-l dedice atât părinților ei, cât și Laurei Rus care i-a spus că va marca în acel meci. S-a întâmplat în etapa a 3-a când a înscris în poarta Selenei Constanța, meci încheiat cu scorul de 7 – 1 pentru formația timișană.

Își dorește foarte mult să câștige campionatul cu Fortuna Becicherecu Mic, să joace și în Champions League alături de coechipierele sale. Ca orice altă jucătoare din România, Clarei i-ar plăcea ca la un moment dat să facă pasul în străinătate și să ajungă una dintre cele mai bune jucătoare din lume.


un interviu de Diana Gheorghe & Ana-Maria Mîndruță

Surse foto: arhiva personală Clara Roșu, Diana Coltofean și Naționala României de Fotbal Feminin.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *