Viitor

Junioarele României: Antonia Bratu, turnulețul de control clujean

La un simplu search pe Google, oricine poate afla că fotbalul este jucat de peste 250 de milioane de jucători în peste 200 de ţări, fiind cel mai popular si cel mai jucat sport din întreaga lume. În România ultimilor ani, fotbalul pare că stă pe loc.

În fotbalul feminin e o cu totul altă poveste, care se scrie de 30 de ani și tot la început pare. Lipsesc suporterii, lipsesc banii, condițiile alea bune de joc, adică terenurile, vestiarele, toaletele… și ne mai mirăm că pe unele fete nu le lasă părinții să joace fotbal?! Și cu toate astea tot se ivesc fete care uneori riscă totul pentru a face performanță în fotbal și care cum, necum, se descurcă.

Antonia Bratu are 16 ani și se numără printre jucătoarele la început de drum cu un real potențial să ajungă peste ani un nume important. Originară din Râșnov, Antonia a făcut primul pas spre fotbal la vârsta de 11 ani, chiar în orașul său natal, la echipa de băieți ACS Bucegi Râșnov. “Având un frate mai mic care practica fotbalul era imposibil să nu mă molipsească și pe mine, așa că împreună am luat-o pe același drum”


Departe de casă


Anii jucați alături de băieți au făcut-o să realizeze din ce în ce mai tare cât de mult iubește sportul pe care-l practică, iar odată cu trecerea timpului și-a dat seama că își dorește să facă performanță în fotbal. Din acest motiv, la vârsta de 14 ani a decis că următorul pas trebuie să fie făcut spre Nord-Vest, la campionana U Olimpia Cluj. Nu i-a fost deloc ușor să plece departe de casă, de familie, de prieteni, doar cu ea însăși și-o pasiune în suflet, dar după cum ne-a spus chiar ea nu a regretat nici măcar o secundă decizia pe care a luat-o.

“Mi-a fost greu la început deoarece am plecat de lângă familie, am schimbat orașul, colegii, totul a fost diferit, dar în cele din urmă m-am acomodat. Practic, Clujul m-a adoptat și de la un punct încolo, lucrurile au început să se schimbe în bine. Nu regret că am ales Clujul pentru performanță. Olimpia e o echipă de renume în țară, iar asta m-a făcut să cred că aici pot să cresc și să îmi ating obiectivele. Nu regret că am venit la Olimpia!”


Antonia obișnuia să joace la băieți pe postul de atacant, dar odată cu trecerea la fotbalul feminin antrenorul a decis să o reprofileze, iar de atunci evoluează pe postul de fundaș central. Este ușor de remarcat pe teren, atât prin prisma evoluțiilor pe care le are în defensivă, cât și datorită fizicului, fiind una dintre cele mai înalte jucătoare din campionatul românesc. 

Prin muncă, dorințele devin realitate


În ziua în care Antonia a împlinit 15 ani, a primit un cadou memorabil, mai exact, a avut oportunitatea de a-și întâlni idolul, pe Teodora Meluță. A petrecut câteva ore în compania echipei naționale de senioare, care se afla atunci în cantonament la Cluj-Napoca pentru partida cu Belgia din preliminariile EURO 2021. Dorința ei cea mai mare din acel moment era să îmbrace și ea cândva tricoul echipei naționale și să reprezinte România la cel mai înalt nivel.

După ce a avut parte de acea experiență, Antonia și-a promis că va munci din greu pentru a-și îndeplini obiectivul cât mai curând. S-a ținut de promisiune iar astăzi, la un an și câteva luni de la acea zi, Antonia are deja în palmares 6 convocări la echipa națională de junioare U17 și 2 la echipa națională de senioare.


“Pot spune că acela a fost semnul că trebuie să muncesc mai mult ca sa fiu și eu cândva acolo. În ziua aceea mi-am spus că pot și iată că am reușit. Încă sunt un copil, dar asta nu mă împiedică să îmi propun obiective mărețe. Anul acesta am primit convocarea oficială la echipa națională de senioare. Ce cadou, nu? Pentru mine a fost incredibil.“


Faptul că și-a îndeplinit obiectivul de a fi convocată la echipa națională de senioare, nu o face decât să realizeze că cel mai greu este de fapt să se mențină la cel mai înalt nivel, de aceea, este mai motivată ca niciodată să nu se culce pe o ureche și să muncească în continuare cel puțin la fel de mult.


“Mă simt responsabilă să muncesc în continuare pentru a fi iar acolo! A fost o plăcere să împart terenul cu cele mai bune jucătoare de fotbal din România. Îmi propun să muncesc din ce în ce mai mult, iar rezultatele o să vină, sunt sigură de asta!” 


Primul gol marcat în Liga 1

În meciul jucat împotriva contracandidatei la titlu, Fortuna Becicherecu Mic, Antonia a deschis scorul în minutul 29 după un corner la care apărarea adversă s-a bâlbâit. Fiind primul său gol marcat în Liga 1 s-a bucurat foarte tare și cu siguranță pentru ea o să rămână un moment memorabil. 


“I-am dedicat golul bunicii mele și chiar dacă m-am bucurat foarte tare după golul marcat în meciul cu Fortuna Becicherecu Mic, fiind primul meu gol înscris, pentru mine cel mai important într-un meci este să-mi ajut echipa oprind adversarul din a înscrie goluri.”


Unitatea grupului aduce rezultate


Pentru Antonia este foarte important să se simtă bine în echipa la care evoluează și este de părere că atunci când grupul este unit, valoarea echipei crește considerabil. Din fericire, se simte foarte bine alături de coechipierele sale atât la echipa de club, cât și la loturile naționale.


“La U Olimpia Cluj, atmosfera e una chiar foarte bună, senioarele au grijă să ne integreze și să ne învețe cât mai multe lucruri noi. Avem noroc cu ele! Mă simt foarte bine la echipa de club!  De asemenea, echipa de la naționala de junioare U17 e incredibilă. Fetele sunt muncitoare și am reușit să transformăm grupul într-o familie unită. Acesta este unul dintre factorii calificării noastre la Turul de Elită. Ne pare rău că pandemia ne-a anulat șansa de a participa la o competiție de o asemenea anvergură.”


Deși are doar 16 ani, Antonia știe foarte clar ce-și dorește de la viață: vrea să facă performanță în sportul care-i aduce atât de multă satisfacție, de aceea este zi de zi pe terenul de fotbal și se dedică în totalitate acestui sport. 

“Oricât de greu mi-ar fi, mereu mă ridic!” 


Antonia are un spirit foarte optimist și mereu încearcă să privească parte bună a lucrurilor mai puțin plăcute care se întâmplă în jurul ei. Deși pandemia a afectat-o și pe ea, totuși alege să o privească ca pe ceva ce a ajutat-o să treacă mai ușor prin perioada de recuperare de după accidentarea suferită în turul campionatului trecut.

De curând a jucat pe teren propriu împotriva echipei din Georgia, WFC Lanchkhuti, în cel de al doilea tur preliminar al UEFA Women’s Champions League. UWCL este cea mai importantă competiție intercluburi din Europa la care U Olimpia Cluj participă din 2011.

Din cauza pandemiei, meciul s-a disputat într-un singur tur, iar echipa din Georgia a câștigat partida cu scorul de 0-1, împiedicându-le pe clujence să ajungă pentru a patra oară în șaisprezecimile competiției: ”A fost un meci delicat, am dominat jocul, dar ăsta este fotbalul! Sunt convinsă că o să fim și mai puternice anul viitor! Împreună ne-am ridicat și am continuat munca.”


Timpul liber, educația și planurile de viitor


În timpul liber pune mare preț pe odihnă și relaxare pentru a putea da randament la fiecare antrenament și meci. Principalele sale activități de relaxare sunt cititul și vorbitul cu cei dragi, cărora le este foarte recunoscătoare pentru faptul că au susținut-o necondiționat.

Antonia urmărește cu mare interes pe YouTube campionatul Franței ori de câte ori îi permite timpul. Are și o echipă preferată, Olympique Lyonnais Féminin, dar și o jucătoare pe care o admiră pentru că lovește foarte bine mingea cu capul și reușește să se impună în apărare, Wendie Renard.

”Îmi place acest campionat deoarece aici joacă multe jucătoare pe care le admir.”


O preocupă mult educația și este conștientă că e foarte importantă, de aceea, are grijă să își facă timp pentru toate. Chiar dacă dedică cel mai mult timp fotbalului, iar gazonul e locul unde se simte cel mai bine, nici nu se gândește să neglijeze școala. În prezent, studiază la LPS Cluj, unde se bucură de susținerea profesorilor. ”Să nu credeți că am avut doar zile bune, dar atunci când totul era negru a fost mereu cineva acolo care mi-a zis că pot și că trebuie să lupt până la final.” 

În final, Antonia a ținut să transmită două mesaje (unul Antoniei din viitor, celălalt, părinților): “Oricât de greu va fi, să nu te dai bătută! Muncește la fel de mult, iar munca va fi răsplătită. Orice se poate în viață atâta timp cât îți dorești cu adevărat! Părinților și persoanelor care sunt mereu lângă mine, vreau să vă mulțumesc! Ce am realizat până acum e și pentru voi!”


un interviu de Diana Gheorghe & Ana-Maria Mîndruță

Surse foto: arhiva personală Antonia Bratu

 U Olimpia Cluj

Bradeanu Photography

Diana Coltofean 

Naționala României de Fotbal Feminin.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *