Prezent

Herczeg Andrea, fair play și 100% implicare

Fotbalul feminin este un sport despre curaj, dar mai ales despre pasiune. Acea pasiunea care te face să te trezești în fiecare dimineață cu aceeași sete nebună de fotbal, indiferent de rezultatele pe care le ai, căci cea mai valoroasă recompensă este de fapt bucuria de a fi pe terenul de fotbal.

În vârstă de 26 de ani, Herczeg ”Andy” Andrea evoluează pe postul de mijlocaș central la Haladás-Viktoria, Ungaria și este o jucătoare de bază în naționala României. A jucat alături de FCM Târgu Mureș în Liga Campionilor și face parte dintr-o generație de excepție care în anul 2012 a participat la singurul turneu final pe care naționala tricoloră l-a bifat până acum. A mai jucat la CFR Timișoara, Oțelul Galați, MTK Hungária, Töcksfors IF, Kungsbacka DFF, Mallbackens IF și St. Mihály.


Are 37 de selecții la echipa națională și 4 goluri înscrise, însă rolul jucat e mult mai importat decât aceste cifre seci, e omul responsabil cu coordonarea, capul limpede ce joacă de cele mai multe ori pentru colege și mai puțin pentru sine. Răutatea mai poate condimenta sportul însă fair play-ul trebuie să fie pe primul loc, astfel în jocurile strânse la națională nu a acumulat cartonașe sau eliminări până acum.


Cu mingea la picior de la 4 ani

Andy, cum îi spune toată lumea, are 26 de ani, joacă pe postul de mijlocaș central la Haladás-Viktoria, Ungaria, iar orașul său natal este Luduș, județul Mureș. De la vârsta de 4 ani a ales mingea de fotbal și mașinuțele în loc păpuși. Ne-a povestit că niciodată nu i-a plăcut ceva mai tare decât fotbalul, tocmai de aceea  la vârsta de 8 ani a început să practice acest sport în cadru organizat, la o echipă de băieți din Luduș. A evoluat acolo începând cu anul 2003, timp de 3 ani. În 2006 s-a mutat la Târgu-Mureș și s-a transferat la prima echipă de fotbal feminin, City’us Târgu-Mureș, care în acel an abia se înființase.



Susținută necondiționat de părinți, Andy a știut dintotdeauna că vrea să urmeze o carieră în fotbal în care să joace la cel mai înalt nivel. Prin urmare, atunci când a îmbrăcat pentru prima dată tricoul unei echipe de fotbal (anul 2003) a știut că visul ei s-a împlinit și că din acel moment, tot ce-i mai rămâne de făcut este să muncească din greu, zi de zi, pentru a se autodepăși constant. 


Un palmares impresionant


Herczeg Andrea ne-a mărturisit că deși toate echipele la care a jucat au un loc special în inima sa, City’us Târgu-Mureș, club la care a jucat între 2006-2013 rămâne cea mai specială echipă. ”Acolo m-am format cel mai mult ca jucătoare și ca om și, totodată, am obținut și cele mai notabile rezultate pe parcursul celor aproape 8 ani petrecuți la club.”


Mai exact, alături de City’Us (care de-a lungul timpului s-a transformat în FCM și ASA Târgu-Mureș) a fost campioana României și câștigătoarea Cupei. A evoluat în sezonul 2010-2011 în Champions League și și-a adăugat și titlul de finalistă a Cupei și vicecampioană a României în sezoanele 2008-2009, 2009-2010, 2011-2012. De asemenea, în sezonul 2013-2014 și-a adăugat în palmares și o medalie de bronz în campionatul României . ”Cât timp am evoluat la City’us Târgu-Mureș, am obținut titluri de ”Cel mai bun sportiv al anului” în Târgu Mureș în sezoanele 2010-2011 și 2011-2012.” 


Cel mai frumos joc



Andy își ia foarte în serios rolul de jucătoare de fotbal de performanță și pe lângă antrenamentele pe care le are cu echipa, se antrenează și individual, zilnic. De asemenea, pune foarte mare accent pe odihnă, refacere după efort și desigur alimentație, aspecte deosebit de importante pentru a avea o formă bună ca sportivă. 


“Fotbalul e cea mai mare pasiune a mea. Trăiesc prin și datorită fotbalului. Pe teren am trăit cele mai mari dezamăgiri, dar și cele mai frumoase momente din viața mea profesională de până acum. Mi-am dedicat toată viața fotbalului și o voi face în continuare, îmi doresc să rămân în fenomen și după ce „îmi pun ghetele în cui.” 😄



După ce a plecat de la City’us Târgu-Mureș, în 2014 a evoluat câte șase luni la alte două echipe din Romania: CFR Timișoara și Oțelul Galați, iar în sezonul 2015-2016 a evoluat la MTK Hungária (Ungaria, Liga 1), campioană en-titre de la acel moment.


De jos până în prima ligă suedeză



Pentru Andy, 2017 a fost anul în care a făcut pasul către unul dintre cele mai importante campionate de fotbal feminin din Europa, cel al Suediei. Aici a evoluat la trei echipe din trei ligi diferite: la Töcksfors IF, echipă din cel de-al treilea eșalon valoric. La debutul în fotbalul nordic a reușit să câștige și titlul de golgheter al competiției.


Odată cu evoluția tot mai consistentă a mijlocașului nostru central, în anul următor a venit și transferul la Mallbackens IF, echipă înscrisă în Elitettan, echivalentul Ligii 2. În 2019 a jucat timp de 6 luni la nou-promovata Kungsbacka DFF, în primul eșalon valoric din Suedia (Damallsvenskan). Din cauza unor probleme financiare echipa Kungsbacka DFF s-a desființat iar Andy s-a văzut în situația de a-și găsi un alt club.

Drumul ei a adus-o mai aproape de casă, în Ungaria la St. Mihály, însă odată cu criza generată de pandemie a fost nevoită să își găsească altă echipă și așa a ajuns la Haladás-Viktoria, unde evoluează și în prezent.  ”În Ungaria este un progres vizibil de la sezon la sezon din toate punctele de vedere, ceea ce este foarte îmbucurător, dar cel suedez e TOP în lume și Europa, nu se poate compara.”



Herczeg Andy și echipa națională



A fost un copil prolific astfel că se înscrie pe lista celor mai tinere debutante la echipa națională de senioare, cu o primă selecție la 15 ani și jumătate. Până acum a marcat 4 goluri pentru România, ultimul fiind înscris pe 23 septembrie 2020 într-un meci împotriva Croației. 


“Este de nedescris ce am simțit, nu pot exprima în cuvinte, a fost un sentiment unic, mi-am dorit extrem de mult să marchez la acel meci fiindcă am așteptat luni întregi meciul și am muncit foarte mult, a fost un sentiment plăcut că munca depusă a dat rezultate.”


Jucând de 10 ani la echipa națională, am fost curioase dacă își mai amintește ce făcea mai exact atunci când a aflat pentru prima oară că este selectată la echipa națională.

“Eram înaintea unui antrenament, chiar pe teren, așteptam să începem când mi-a transmis antrenorul vestea că am fost convocată la senioare, nu aveam nici măcar 16 ani împliniți atunci, sincer nu realizasem pe moment ce înseamnă asta, ulterior am aflat că am fost a 3-a cea mai tânără jucătoare convocată la echipa de senioare în istoria fotbalului feminin românesc.”



Din 2017 dă ceva mai mult fotbalului feminin



Andy e acel om de bază, acel om de echipă care tace și face și pentru că a vrut mai mult pentru fotbalului feminin din România, din 2017 organizează o competiție ce îi poartă numele. Desfășurată la Luduș, Cupa „Herczeg Andy” are misiunea de a promova și mediatiza fotbalului feminin pe plan local. Dacă în Târgu Mureș echipele locale au făcut performanță de-a lungul vremii, în orașele și satele mai mici care au dat jucătoare precum Cosmina Dușa (Iernut), Herczeg Andrea (Luduș), Ioana Bortan (Sighișoara) acest fenomen este aproape inexistent.



“Fiind foarte puține practicante ale fotbalului feminin în oraș, (eu sunt singura care a făcut performanță până în prezent) mi-am dorit să dau ceva înapoi fotbalului, acestui sport care mi-a oferit atâtea pe parcursul anilor, și desigur să le ofer ocazia puținelor practicante din oraș de a experimenta cum este să împarți vestiarul cu campioanele României, jucătoare de națională cu sute de meciuri internaționale, experimentate.

Totodată mi-am împlinit și un vis și îmi doresc ca de la an la an să dezvolt fotbalul feminin din toate punctele de vedere, ba chiar în câțiva ani să înființez o echipă în orașul meu natal. Bineînțeles, am avut parte de susținerea familiei de la bun început, după care și a câtorva sponsori și a consiliului local.”

Prima ediție a Cupei „Herczeg Andy” a fost organizată în 2017. Au participat 4 echipe, două din Liga 1, una din Liga 2 și Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduș.

Dar din dar se face rai


Andy Herczeg are un suflet foarte mare și ori de câte ori are ocazia să ajute, o face cu cea mai mare plăcere. S-a implicat direct și în lupta împotriva Covid-19 donând un tricou de-al său de joc de la City’us Târgu Mureș în care a jucat primul său meci oficial în 2006.

“A fost un tricou de colecție, dar mă bucur că am putut să contribui și să ajut spitalul din București Marie Curie pentru achiziționarea materialelor necesare în lupta cu Covid-19.”



Deși pandemia i-a creat probleme reale, fiind nevoită să își rezilieze contractul cu St. Mihály unde evolua anul trecut, încearcă să se păstreze cât mai optimistă și se concentrează pe lucrurile pe care ea le poate controla. Își dorește să fie sănătoasă ca să poată juca în continuare la un nivel înalt, atât în străinătate cât și la echipa națională. I-ar plăcea să revină la un moment dat în unul din campionatele de top din Europa, însă deocamdată își propune să ajute Haladás-Viktoria să se claseze printre primele 4 poziții în campionat. 


un interviu de Diana Gheorghe & Ana-Maria Mîndruță

Surse foto: arhiva personală Andrea Herczeg

Mihai Cibia – www.sporturescu.com

Naționala României de Fotbal Feminin.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *