Viitor

31 de interviuri pentru 31 de ani de fotbal feminin

E o lună de când am publicat ultimul interviu și cum probabil v-ați dat seama obiectivul Fotbal Feminin România a fost atins. Pe parcursul a opt luni am realizat 31 de interviuri cu fotbaliste la 31 de ani de la oficializarea fotbalului feminin în România.

Acum un an acest proiect nu exista nici măcar pe hârtie, era o conferință pe fotbal feminin prinsă într-un grant destinat dezvoltării inițiativelor feministe. Situația pandemică a determinat schimbarea de planuri și ”nașterea” fotbalfemininromania.ro, mai mult în disperare de cauză pentru că timpul trecea și noi n-aveam nimic început.

Privind în urmă este incredibil câte povești interesante ascunde fotbalul feminin. Fără aceste povești am trăi în neștire, crezând că fotbalul feminin a început cu Laura Rus, Florentina Olar Spânu sau Mirel Albon. Atât publicul larg cât și jucătoarele au nevoie de mai multă cultură fotbalistică.


Șapte de ”nu”!


Nu îmi vine să cred că am reușit să menținem ritmul de publicare stabilit (total fantezist) la un interviu pe săptămână. A fost un proiect ca un roller coaster, de la situații critice și căderi nervoase, la început de prietenii și chiote de bucurie când reușeam să verificăm o informație în vreo publicație, acum desființată, din anii ’90.

Tocmai pentru că nu există multe surse și materiale cu foste jucătoare, am decis împreună cu Ileana Szasz să documentăm video interviurile cu acestea. După primul interviu mi-am pus mâinile în cap și mi-am zis ”cum naiba fac eu 10 interviuri?”. Ne-am lovit de foarte multe refuzuri, cred ca recordul într-o săptămână a fost de șapte. Asta a făcut să apreciem mai mult jucătoarele care ne-au primit în casele lor și ne-au povestit despre o frântură de viață. Nu de puține ori s-au strecurat și lacrimi.


Am bătut țara în lung și în lat, totul pentru povești demult jucate. Au fost 4700 km pe drumurile patriei, Ileana e un excelent om de teren, nu face fițe nici mofturi, și în plus cumva îmi ghicește gândurile și mă editează excelent. Iulia ni s-a alăturat ceva mai târziu, însă am apreciat că nu s-a sfiit să pună umărul când a fost nevoie. Chiar dacă am terorizat-o cu SEO și intertitluri, am simțit că vorbim aceeași limbă.

Ne-am odihnit puțin dar curând vom lua iar drumurile țării sub roți. Toamna vine cu surprize, noutăți și content exclusiv într-o nouă casă și nouă formulă de start. Pregătim ceva mișto! Între timp Fotbal Feminin România merge mai departe, cu focus special pe interviuri cu foste fotbaliste în ritmul și posibilitățile noastre.

Am pornit cu o echipă, am terminat cu alta, ca în fotbal, unele se mai accidentează. Mulțumesc pentru contribuție și lecții!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *