Viitor

Miruna Nicolae – povestea unui portar la început de drum

Orice pasiune vine la pachet cu cel puțin un vis măreț, vis care te face să-ți vezi viața în nuanțe de fericire deplină. Totodată, e și cea care te motivează mai tare decât orice să te trezești în fiecare dimineață cu un zâmbet larg pe față. Fotbalul feminin are în spate foarte multe povești inspiraționale, visuri ce așteaptă cu ardoare să fie împlinite și nu în ultimul rând, speranță. Speranța că poate într-o bună zi, acest sport le va oferi și femeilor, șanse egale în raport cu corespondentul lor masculin. 

Acestea fiind spuse, astăzi vrem să facem cunoscută povestea generației ce vine din urmă cu multă ambiție, de data aceasta prin vocea Mirunei Nicolae, un portar la început de drum, ce ne-a impresionat prin maturitatea și seriozitatea de care dă dovadă.

Miruna are 16 ani, este legitimată la clubul ACS Dream Team București și se descrie ca fiind o fată competitivă, ambițioasă, care pune foarte mult suflet în orice face și care încearcă mereu să aducă un zâmbet persoanelor din jurul ei. 


Curiozitatea și pasiunea pentru fotbal


Atunci când vine vorba despre cum și-au descoperit fetele pasiunea pentru fotbal, majoritatea nu știu să ofere un răspuns concret, spunând că a fost ceva atât de firesc, încât mai degrabă simt că s-au născut cu această pasiune în suflet. Ei bine, în cazul Mirunei, lucrurile au stat puțin diferit:

“Eu mi-am descoperit pasiunea pentru fotbal în clasele primare, când, atât la orele de sport, cât și în pauze, principala activitate care se desfășura, era fotbalul. Pentru mine, fotbalul era ceva nou, ce am vrut neapărat să încerc.“ 

Pentru Miruna a fost de ajuns un prim contact cu fotbalul pentru a-și da seama că acest sport o atrage cu adevărat. La vârsta de 12 ani, s-a alăturat pentru prima dată unui cadru organizat în care avea să practice acest sport, și anume, o echipă de fotbal de băieți. Ne-a povestit că la început, nu era deloc familiarizată cu regulile sau posturile de joc, iar când a fost întrebată pe ce post i-ar plăcea să joace, răspunsul ei a fost: “portar!“, dar nu pentru că îi plăcea, ci pentru că era singurul post căruia îi cunoștea denumirea. Așa și-a descoperit apoi talentul pentru postul pe care joacă. 

Deși era doar un copil, provocările nu au încetat să apară încă de la primii pași pe care i-a făcut în fotbal, dar cu toate acestea a reușit cu o maturitate de invidiat să decidă ce este cel mai bine pentru ea: 

“La început nu eram convinsă dacă e bine să continui, deoarece am primit descurajări din partea adulților, care poate erau doar frustrați că ei nu au reușit să își urmeze visul și astfel au ajuns să facă ceva ce nu le place. Din fericire, cu ajutorul antrenorilor și câtorva persoane din jurul meu, am realizat că alegerile trebuie să le fac singură, în funcție de ce mă face pe mine fericită.“


Cele mai importante realizări pe plan sportiv pentru Miruna de până acum sunt cele 4 convocări la loturile naționale U15 și U17 și 2 convocări la stagiile de pregătire în vederea formării lotului național U17. De asemenea, pe parcursul celor 4 ani de când joacă fotbal, a obținut diferite medalii și titluri de ”Cel mai bun portar” în cadrul turneelor la care a participat cu echipa de club, a obținut locul 2 pe țară la campionatul național de junioare U15 și a promovat în sezonul competițional 2019-2020 în Liga 2 cu echipa de senioare a clubului la care activează.


Ce înseamnă fotbalul pentru Miruna? 


Miruna este o jucătoare foarte talentată, dar mai ales muncitoare. După cum spune chiar ea, fotbalul a ajutat-o să se descopere, să se dezvolte foarte mult și să cunoască principii importante în viață:

“Am învățat că în viață, munca bate talentul, perseverența și răbdarea aduc rezultate și că atitudinea face diferența în multe situații.

Pe terenul de fotbal se simte cu adevărat liberă. Fotbalul îi dă ocazia să fie ea, și totodată, fotbalul o face să simtă lucruri pe care nimeni și nimic nu i le poate oferi. De asemenea, crede că ar trebui să existe un echilibru între a te bucura de fotbal și obținerea rezultatelor. Consideră că rezultatele nu au valoare dacă nu sunt obținute cu zâmbetul pe buze.


Și ca în orice domeniu, potențialul este valorificat doar prin multă muncă, sacrificii și tăria de a trece peste greutăți, aspecte care au apărut și în viața de sportivă a Mirunei. Cu toate acestea, mai presus a fost pasiunea sa pentru fotbal:

“Cea mai mare provocare în ceea ce privește fotbalul a fost consecvența antrenamentelor, deoarece este greu uneori să amâni vacanțe, ieșiri cu prietenii sau diferite activități la care ai vrea să participi, dar care se suprapun. De cele mai multe ori, este greu să renunți la ceva, mai ales atunci când poate nu știi ce îți dorești pe termen lung. De asemenea, să fii portar nu este ușor. Implică multă muncă, seriozitate și mai ales, un psihic puternic. Simt presiune pe umerii mei, deoarece sunt conștientă că o greșeală individuală poate costa echipa o etapă, un sezon întreg, o calificare sau o promovare.”

Acum că am ajuns la final, ne mai răsună în minte o singură întrebare: Cine zice că nu putem învăța lecții de viață chiar și de la cei care se află la început de drum? Adevărul este că avem foarte multe de învățat de la ei, iar acest lucru ne face să simțim foarte multă bucurie, căci viitorul sună bine!


un interviu de Diana Gheorghe & Ana-Maria Mîndruță

Surse foto: arhiva personală Nicoale Miruna
Naționala României de Fotbal Feminin

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *