Prezent

Andreea Părăluță – povestea celui mai bun portar al României

În România, fotbalul feminin se află într-o continuă dezvoltare și în același timp, într-o continuă luptă pentru câștigarea unui statut de normalitate, astfel încât să nu mai existe discriminare în rândul femeilor care practică acest sport. În ciuda tuturor aspectelor negative, an de an, sute de fete aleg să practice fotbalul cu aceeași pasiune arzătoare, fete care au povești și rezultate incredibile, ce au puterea să inspire fără dar și poate generațiile care vin din urmă. 

Astăzi, este rândul generației actuale să-și spună povestea, de data aceasta prin vocea Andreei Părăluță, care ne-a împărtășit din trăirile și experiența ei ca jucătoare de fotbal la cel mai înalt nivel.


Andreea Părăluță are 25 de ani, este una dintre cele mai valoroase jucătoare de fotbal din România, iar acest lucru nu îl spunem doar noi, ci rezultatele impresionante pe care le-a obținut în cariera sa de până acum, în tricoul unor echipe ce reprezintă nume importante atât în fotbalul românesc, cât și cel internațional. În plus, a adunat peste 60 de selecții la echipa națională.

La ora actuală, Andreea Părăluță joacă la Levante UD, în campionatul Spaniei și este o piesă de rezistență în echipa națională, dar până la succesul de astăzi, Andreea a parcurs un drum în care munca, determinarea și seriozitatea au fost de neclintit. 


Totul a început din pură pasiune 


Cariera Andreei Părăluță în fotbal a început la echipa CSS Târgoviște, unde a jucat timp de un an de zile, urmând ca apoi să facă pasul la ASA Târgu Mureș, unde și-a petrecut următorii șase ani. În tot acest timp, a început să culeagă cu adevărat roadele muncii sale.

“Pasiunea pentru fotbal a început cu adevărat când aveam 14 ani. Până la acea vârstă mă jucam cu băieții în curtea școlii, fotbal sau handbal. Îmi amintesc că ajungeam acasă cu pantofii rupți, iar sora mea mereu mă certa. Când am terminat clasa a 8-a, chiar sora mea a decis să mă ducă la un antrenament de fotbal. Ea cunoștea un prieten de-al antrenorului de la CSS Târgoviște, iar atunci echipa căuta fete noi. După primul antrenament eram deja hotărâtă să rămân și să joc fotbal.”


Prima și una dintre cele mai importante realizări pe plan sportiv de care a avut parte este calificarea la Campionatul European U19 din anul 2012, fiind prima dată când o echipă națională de fotbal feminin s-a calificat la un turneu de o asemenea anvergură. O altă realizare foarte importantă pentru ea a fost nominalizarea de către FIFPRO pentru 2 ani consecutivi, 2016 respectiv 2017, la premiul de cel mai bun portar din Europa, unde, atât în 2016, cât și în 2017, a terminat în top 5 cei mai buni portari din Europa. Și nu în ultimul rând, premiul de cea mai bună fotbalistă a României în 2015 și câștigarea Cupei României cu ASA Târgu Mureș în anul 2016. 


Drumul său la ASA Târgu Mureș a luat sfârșit odată cu transferul la unul dintre cele mai importante cluburi de fotbal din Europa, Atletico de Madrid, unde a petrecut doi ani și unde a cucerit două campionate, în 2017 și 2018. Această perioadă din viața ei vine și cu cea mai frumoasă amintire pe care fotbalul i-a oferit-o, și anume, atunci când a câștigat al doilea titlu de campioană cu Atletico de Madrid, băieții de la prima echipă au câștigat Europa League, iar clubul a pus la dispoziție două autobuze decapotabile cu care au făcut turul orașului, iar întreaga echipă a fost aplaudată de zeci de mii de oameni. 

Văzând cât de multe realizări îi presară cariera Andreei, am rugat-o să ne împărtășească din secretele succesului ei:

„Încerc să dau 100% la fiecare antrenament pe care îl am cu echipa, iar în timpul liber, cel puțin de două sau trei ori pe săptămână merg la sală și lucrez în plus ce simt că nu a fost suficient la antrenament. Cred că între pregătirea fizică și cea psihică există o conexiune foarte puternică: când te simți bine pregătită fizic, atunci știi că ești puternică și că te poți lupta cu oricine. „


Ce o motivează pe Andreea Părăluță?


Atunci când vine vorba de modul în care jucătoarele reușesc să se motiveze înaintea unui meci, știm că fiecare jucătoare de fotbal are propriile ei obiceiuri, tocmai de aceea, am fost curioase cum reușește Andreea Părăluță să-și crească nivelul de motivație:

„Înaintea unui meci îmi place să stau relaxată și să vizionez în mintea mea anumite acțiuni ce se pot întâmpla în timpul meciului și cum aș putea eu să acționez în acele momente. De asemenea îmi place să ascult melodii ce mă motivează.”

Ca în orice domeniu, chiar dacă ai succes, în spatele acestuia, pe lângă multă muncă, stau și greutățile și sacrificiile. Și în viața Andreei au apărut greutăți, dar niciodată nu s-a gândit să renunțe la fotbal: 

“Nu e ușor să fii la mii de kilometri distanță de familie și să nu ai bani de mâncare, să apară accidentări, greutăți pe care probabil orice jucătoare le întâmpină, dar nimic din toate astea nu m-au putut face să vreau să renunț și să nu lupt pentru visurile mele. De asemenea, când pierd un meci mă afectează destul de mult pentru că nu îmi place să pierd, așa că îmi iau un timp în care pot plânge sau în care să mă gandesc la ce s-a întâmplat, apoi a doua zi încerc să dau pagina și să merg mai departe pentru că este o nouă zi și am o nouă oportunitate de a mă antrena și de a corecta greșelile făcute. Încerc să mă gândesc mult la lucrurile bune pe care le-am făcut în meciul respectiv, astfel încât greșelile să nu mă facă să mă îndoiesc de calitățile mele.”


Chiar dacă a trebuit să stea departe de casă, niciodată nu s-a simțit singură. Cele mai importante persoane din viața ei, bunica, mama și sora ei, i-au fost tot timpul alături și au susținut-o necondiționat.

Ei bine, acum că am ajuns la final, a venit timpul să aflăm cine este Andreea Părăluță și în afara terenului de fotbal. Andreea este o persoană liniștită, care pune mult suflet în tot ceea ce face. Este foarte competitivă și ambițioasă și mereu a luptat să obțină ceea ce își dorește. Îi plac animalele, în special câinii, și este super fan Simona Halep. În timpul liber îi place să meargă cu colegele la Escape Room, îi place să se plimbe pe plajă și să meargă în locuri unde poate vedea apusul soarelui pentru că îi oferă foarte multă liniște și o relaxează.

Și cum orice pasiune vine cu visuri mărețe, Andreea Părăluță nu se mulțumește cu realizările de până acum și continuă să își dorească să se autodepășească constant. Cel mai mare vis al ei este o calificare la un turneu final cu echipa națională. De asemenea, i-ar plăcea să joace la Olimpique Lyon și nu în ultimul rând, să câștige Liga Campionilor.


un interviu de Diana Gheorghe & Ana-Maria Mîndruță

Surse foto: arhiva personală Andreea Părăluță
Naționala României de Fotbal Feminin

One Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *