Noutăți

TVR și fotbalul feminin – ”Spune-mi Doamna Invizibilă”

E o vară mult așteptată pentru fanii fotbalului feminin. La 5 ani distanță de ultima ediție, pe 6 iulie a început Campionatul European. Anglia este gazdă și încearcă să valorifice interesul uriaș de care fotbalul feminin s-a bucurat în ultimii ani. S-au vândut peste 500 000 de bilete, toate meciurile țării gazdă sunt sold out, nu mai sunt bilete nici la finala de pe Wembley unde sunt așteptați peste 87 000 de fani.

Meciul de debut dintre Anglia și Austria a strâns în fața ecranelor peste 4 milioane de britanici (audiențe ale BBC și platformei BBC iPlayer). Un raport al UEFA și FA (Federația Engleză de Fotbal) din mai 2022 estimează că peste 250 milioane de telespectatori din toată lumea vor urmări meciurile Europeanului feminin.


Publicul român a început să fie expus fotbalului feminin din ce în ce mai mult, cu audiențe decente atât pentru meciurile Echipei Naționale cât și pentru finalele de Cupă. Din toamna lui 2021 până în primăvara lui 2022, Echipa Națională a beneficiat de cea mai mare campanie de promovare a fotbalului feminin din istorie.

”Spune-mi Doamna Înregistrare!”Site-ul UEFA anunță că TVR este official broadcaster al competiției în România, însă nu va difuza niciun meci în direct. Partidele pentru care TVR a achiziționat drepturi ar urma să fie înregistrate și difuzate ulterior, după încheierea lor. Prin această atitudine pare că televiziunea publică nu are niciun interes real în a difuza această competiție, și încearcă doar să se achite de obligațiile contractuale. De ce se mai cheltuie bani publici pentru drepturi tv pe care nu le valorificam?


E timpul ca turneele finale feminine să își facă mai mult loc în grila de programe a televiziunilor din România! Asta cu atât mai mult în grila TVR-ului, care prin statutul pe care îl are trebuie să asigure programe care să se adreseze tuturor. Este 2022 și, șocant, femeile urmăresc sport!


Puțin background pe fotbal în ultima lună la TVR:


La masculin: – Între 18 iunie și 1 iulie, TVR1 şi TVR2 au transmis partidele din grupa A a Campionatului European UEFA U19, precum şi fazele finale.


La feminin: – TVR2 a transmis pe 6, 7 și 9 iulie semifinalele și finala Campionatului European U19 feminin în variantă înregistrată DE LA ORA 00:50! Finala a fost arbitrată de o româncă, Alina Peșu. Spațiul de emisie din timpul meciurilor fiind umplut cu redifuzări și seriale vechi de 20 de ani.

– Pentru competiția de senioare pare că lucrurile vor sta la fel, cu ignoranță și disprețul de a difuza o finală de Campionat European la câteva ore de la fluierul final. În era vitezei.

Pentru cei care doresc să urmărească această competiție, meciurile din cadrul grupelor pot fi urmarite în direct pe uefa.tv.

later edit: se pare că TVR va transmite totuși în direct finala CE duminică, 31 iulie, de la ora 19:00 pe TVR2


Surse: Biggest Women’s EURO crowds: Attendance records being smashed – uefa.com
Over 4 million Brits watch Euro 2022 opener – digitaltveurope.com
UEFA and The FA unveil UEFA Women’s EURO 2022 Impact Report – uefa.com

One Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *