Noutăți

Retrospectiva anului 2023 în fotbalul feminin

Anul ce tocmai se încheie a fost unul în care fotbalul feminin românesc a făcut poate cei mai mulți pași înainte. N-au fost doar zâmbete și realizări peste realizări în 2023, din păcate am fost martore și la câteva evenimente neplăcute. Împreună facem retrospectiva celor mai de impact momente în fotbalul feminin:


Campionatul feminin difuzat în direct pe un post național


În februarie FRF anunța un parteneriat cu Pro TV pentru 2 sezoane și jumătate în vederea difuzării celor mai importante meciuri din prima ligă feminină pe unul din canalele trustului, Pro Arena. Astfel, fotbalul feminin ieșea la lumină pe un post cu acoperire națională și oferind publicului 2 meciuri live pe etapă, unul la tv, altul în online. Iar rezultatele sunt mai mult decât încurajatoare, conform frf.ro fotbalul feminin a avut peste 600 000 de vizionări în 2023 pe toate platformele. Unele meciuri din Superligă au înregistrat audiențe asemănătoare sau chiar mai bune decât meciuri din Liga Florilor, o adevărată performanță dat fiind faptul că handbalul feminin este mult mai popular în rândul românilor. Cel mai urmărit meci din campionat a fost Farul Constanța – U Olimpia Cluj, pe 8 noiembrie 2023, cu o audiență de 46 000 de telespectatori.



Poli Timișoara – U Olimpia Cluj, finala de campionat din 28 mai 2023


După o serie de meciuri spectaculoase la care s-au adăugat sincope și greșeli organizatorice, finalul sezonului 2022-2023 aducea față în față echipa Clujului și cea a Timișoarei. Aflată pe primul loc, Poli Timișoara avea nevoie de un egal sau o victorie în meciul cu U Olimpia Cluj pentru a câștiga în premieră titlul de Campioană. De cealaltă parte, U Olimpia Cluj era obligată să câștige pentru a-și continua seria neîntreruptă de 12 titluri din palmares. Cu trofeul pe masă, clujencele au intrat mult mai motivate în teren și s-au impus cu scorul de 3-1. Ultima dată când o campioană s-a decis în meciul direct desfășurat în ultima etapă a fost în sezonul 2011-2012, când Olimpia Cluj câștiga cu 5-1 în deplasare cu FCM Târgu Mureș.

Desființarea echipei Carmen București


Pagina noastră anunța în exclusivitate la începutul lunii august dezafilierea formației Carmen București, medaliată cu bronz în sezonul 2022-2023. Vestea a fost cu atât mai șocantă cu cât Carmen cucerise Cupa României cu doar 2 luni în urmă, iar transferurile pentru noul sezon erau în grafic. Nici până azi nu se știu motivele exacte, iar declarația dată pentru ProSport de patronul echipei, Ovidiu Onosă, este doar o înșiruire de cuvinte, fără să comunice cu adevărat ceva. Existau două teorii care ar fi putut sta la baza deciziei, prima fiind aceea a pierderii susținerii politice la nivel local. Carmen se anuntrena și juca la Giurgiu din vara anului 2022.

Gurile rele ziceau însă că finanțatorul ar fi realizat că lotul n-ar fi fost unul competitiv pentru a bifa obiectivul setat încă din 2022, câștigarea titlului. De altfel, o simplă căutare pe Google ar fi dat mai multe detalii despre ce fel de conducător este Ovidiu Onosă, formația feminină fiind a 4-a echipă trasă pe linie moartă. Prima a fost echipa masculină a lui Carmen, apoi pe rând Sportul Snagov și Dacia Unirea Brăila.


Munca fetelor din Federație


A fost poate cel mai intens an pentru forul care guvernează fotbalul feminin prin prisma a două mari provocări: profesionalizarea campionatului intern și lansarea primei campanii de marketing finanțată de FRF. Despre noul sistem competițional și comercializarea campionatului a scris Federația în articolul ei de final de an, nu vom intra în detalii. Cert este că acum avem mai puține echipe, iar valoarea dintre primele 6 e mai apropiată. Dacă vom găsi mai mult de 6 echipe care să joace fotbal în Superligă e o întrebare pentru anul viitor.

Cu o poziționare foarte asumată și dibace, agenția Next Advertising a creat pentru Naționala Feminină campania ”Modele de femeie” prin care s-a încercat popularizarea și normalizarea femeilor în sport. Este de apreciat curajul cu care Federația a adoptat ideile feministe transmise de această campanie.
Chiar dacă am criticat FRF în trecut, nu putem să nu apreciem munca Emmei Bârsan, Alexandrei Mitrache (Fotbal Feminin); Nicoletei Coșoreanu (Comunicare); Ioanei Stănișor (Social Media); Iuliei Cuciurean, a lui Mihai Tîncabă și a Oanei Koulpy (Marketing). Anul ăsta au avut multe bătăi de cap cu fotbalul feminin.


Campania tricolorelor în Liga Națiunilor


În 2023 prima reprezentativă a câștigat doar în meciuri amicale. La debutul în Liga Națiunilor România a reușit să acumuleze un singur punct din 6 meciuri. Statistica este chiar mai tristă de atât, în 6 partide fetele noastre au reușit contraperformanța de a înscrie o singură dată, cedând 11 goluri. Se încheie astfel cel mai negru an din istoria de 33 ani a Naționalei Feminine. Chiar dacă a câștigat cu Maroc sau Bulgaria, România a jucat în 2023 un fotbal plictisitor, lipsit de idei, steril, cu prea puține momente bune. Trist e că la ora actuală un antrenor mai bun nu se găsește. E regretabil că aceste rezultate vin fix când fotbalul feminin se bucura de o mai mare atenție din partea Federației și a publicului.

La final de an tragem linie și suntem recunoscătoare că soarele a luminat mai mult terenul fotbalului feminin anul acesta…cel puțin în campionat! Dacă ați ajuns până aici vă mulțumim și vă dorim un 2024 cu multă sănătate și cât mai multe alegeri inspirate!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *