Prezent,  Trecut

Alexandra Iușan, o fotbalistă ”Pita” lui Dumnezeu

Multă lume se întreabă ce-o avea județul Cluj cu fotbalul feminin și cum a reușit de-a lungul timpului să dea tot mai multe echipe în competiții. În momentul de față, în județul Cluj, activează nu mai puțin de patru echipe de senioare organizate în trei cluburi. Ultima echipă intrată în gașcă este Atletic Olimpia Gherla, orașul din care a plecat acum 20 de ani Alexandra Iușan și în care s-a întors în 2021 să pună umărul la dezvoltarea fotbalului feminin.

Alexandra Iușan, originară din Gherla (Cluj), este o jucătoare de fotbal câștigătoare a 6 titluri de Campioană cu Clujana Cluj, 4 titluri cu Apollon Ladies și un titlu cu Olimpia Cluj. De-a lungul carierei a mai jucat și la Lefkothea Latsion și Portsmouth Ladies, iar în prezent evoluează la Atletic Olimpia Gherla.


Clujul și fotbalul feminin


Istoria nu începe cu Olimpia și nici măcar cu Clujana, fetele jucau fotbal în județ cu mult înainte ca aceste echipe să domine fotbalul românesc. Dezvoltarea structurilor sportive muncitorești a permis și existența fotbalului feminin, astfel în anii ’70 la Turda activa echipa Arieșul. De notat și echipa fabricii de celuloză din Cluj, Mucart, care în 1990 se înscria în Divizia B. Clepsidra Cluj era o altă echipă a orașului, exclusă și reapărută în campionat de mai multe ori în anii ’90. Ștafeta a fost preluată de Clujana Cluj în 2001, foarte aproape de momentul în care începe și aventura Alexandrei Iușan în fotbal.

Alexandra Iușan învățat să joace fotbal alături de fratele ei la Gherla, iar de pe maidan până la viitoarea campioană a României, Clujana, a mai fost doar un telefon dat lui Mirel Albon. Primul antrenament a fost, de fapt, un meci amical în care a rămas impresionată de calitățile Teodorei Albon (Anton), jucătoare emblematică în naționala României. Alexandra Iușan a făcut cunoștință cu campionatul feminin într-o perioadă foarte dificilă pentru acesta. Chiar dacă au trecut aproape 20 de ani de atunci, aceasta își amintește perfect primul sezon într-o Divizie A măcinată de dispariția echipelor și un sistem competițional adaptat pentru doar 8 echipe.


Primele participări în Champions League


Ajunsă la Clujana Cluj la 14 ani, Alexandra Iușan a avut în jurul ei jucătoare importante ale vremii, nume grele în naționala României. Antrenamentele erau la comun, nu exista grupă de junioare în acea perioadă astfel încât cele tinere aveau șansa de a ”fura meserie” de la cele mai bune. Rodica Striblea, Elena Pavel și Teodora Anton sunt doar câteva jucătoare experimentate pe care se baza Clujana. ”Noi (n.r. junioarele) tot timpul ne uitam ce fac ele și încercam să le copiem. Eu tot timpul mă uitam ce face Teodora, ce face Rodica, cum stă în teren, cum se informează, cum aleargă. Încercam să mă uit să văd și să le copiez, vorba aia <Meseria se fura, nu se învață>.”


Dacă în sezonul 2001-2002 Clujana Cluj a terminat campionatul pe locul 4 după un playoff ratat în totalitate, în următoarele 7 sezoane a ridicat de tot atâtea ori trofeul de Campioană a României. Acest fapt i-a asigurat și calificarea în Champions League, unde în câteva rânduri a produs adevărate surprize. Prima experiență în Champions League e rememorată cu emoție de Alexandra, la fel și întâlnirea în câteva rânduri cu Umeå, câștigătoare a Champions League și echipa la care juca Marta, o legendă a fotbalului feminin.


Parcursul tricolor


Primul contact cu echipa națională a României a venit destul de repede, la nou-înființata selecționată U19. Deși nu era în grupa de vârstă vizată pentru selecție, Gheorghe Staicu, fostul antrenor al naționalei mari și celei U19, a făcut o concesie și a inclus-o și pe Alexandra în lot. O situație similară a fost și în cazul primului joc în naționala mare, astfel Alexandra Iușan joacă primul meci sub tricolor la doar câteva zile după ce împlinește vârsta regulamentară de joc.

De-a lungul timpului la cârma naționalei feminine s-au aflat diverși antrenori care au contribuit mai mult sau mai puțin la parcursul echipei. Ion Nunweiller este amintit ca un antrenor ce a adus un suflu nou echipei, în special în tacticizarea jocului, apoi a urmat Gheorghe Staicu care era tipul antrenorului sever, însă cea mai lungă perioadă la conducerea naționalei a avut-o Mirel Albon. ”Cum evoluează lumea, așa evoluează și fotbalul și având în vedere că domnul Mirel a activat la națională un pic mai recet altele au fost metodele, tactica. Când era domnul Staicu se juca cu libero, fundaș central la marcaj, acuma nu se mai joacă așa. Domnul Mirel a fost pe stilul nou.”

Arhiva personală a Alexandrei Iușan


Transferul în Cipru


După 6 titluri câștigate cu Clujana, drumul Alexandrei a luat-o spre insula Afroditei, unde se pregătea să debuteze în Champions League echipa fanion a Ciprului, Apollon Ladies. De-a lungul timpului la Apollon s-a format o adevărată colonie de jucătoare românce, fiind una din cele mai numeroase naționalități de la echipă. Principalul obiectiv al echipei era parcursul cât mai bun în Champions League, pentru că într-un campionat restrâns precum cel cipriot, Apollon nu avea adversar. Pentru a se menține în formă fetele jucau de multe ori cu echipe de băieți.

Alexandra a reușit să bifeze 4 titluri și 4 participări în Champions League cu Apollon Ladies, după care s-a întors acasă, la Olimpia Cluj. N-a stat foarte mult și după doar un sezon a ales să plece iar în Cipru, de data aceasta la  rivala Lefkothea Latsion. După o perioadă de pauză a venit și mutarea în Marea Britanie, astfel Alexandra renunțând la ideea de a mai juca profesionist. „După Cipru am zis <Gata fotbalul>, am plecat în Anglia, în Anglia am mai jucat un sezon în Liga 3, de plăcere pentru că și lucram, și după aia am zis <Gata, stop, nu mai pot, nu mai vreau>.”


Experiența fotbalului britanic


Pentru că microbul nu a părăsit-o chiar de tot, Alexandra Iușan ajunge în 2016 la Porstmouth Ladies, echipă din FA Women’s National League South, al treilea eșalon valoric din Anglia. A fost impresionată de nivelul tehnic și de particularitățile fotbalului englez. Juca la Porstmouth din plăcere, nu avea salariul iar nivelul era considerat amator. ”Părerea mea e că liga a 3-a e dacă nu la același nivel cu Liga 1, poate mai sus de Liga 1 de la noi. Fotbalul lor se bazează foarte mult pe contacte fizice.” După doar un an la Portsmouth s-a retras fără să se mai gândească că va mai reveni vreodată în fotbal.

În peste 15 ani de fotbal a bifat tot ce era de bifat pentru o jucătoare din România. Această pauză de la fotbal a făcut-o să vadă lucrurile mai clar, nu vrea să fie antrenoare și nu are de gând să rămână în fenomen. A dat tot ce avea de dat pentru fotbal. În ciuda acestor lucruri, în ianuarie 2021 a revenit în fotbalul românesc, în Liga 3, la Atletic Olimpia Gherla, echipa orașului natal. Dacă nu era pentru Gherla probabil nu ar mai fi jucat deloc.


Întoarcerea acasă


Deși un oraș cunoscut în mare parte pentru penitenciarul de maximă siguranță, Gherla a strâns în ultimii ani toată energia feminină din zonă într-o echipă mică dar inimoasă. Susținută timid de primăria orașului și de câțiva sponsori, Olimpia Gherla își datorează ascensiunea implicării a două foste fotbaliste în naționala României: Iulia Mera și Alexandra Iușan.

Cea dintâi din postura de antrenoare și la nevoie jucătoare, iar cea de-a doua din postura de lider în teren. Modul în care vorbesc cu jucătoarele, disciplina și felul în care echipa răspunde la indicații pe teren, atenția pentru detalii, toate acestea inspiră dorința de a juca pentru o astfel de echipă cu astfel de lideri. La finalul sezonului 2020-2021 Olimpia Gherla a reușit promovarea în Liga 2 cu Alexandra Iușan în teren, însă ambițiile sunt și mai mari de atât, (re)venirea în primul eșalon.


Pune umărul la schimbare!


Ceea ce Iulia și Alexandra fac la Gherla este un exemplu de leadership feminin în fotbalul românesc și din păcate reprezintă o mică proporție în marea de echipe deținute sau antrenate de bărbați. Fotbalul românesc are nevoie de mai multe asemenea exemple, de mai multe femei ambițioase cărora să nu le fie frică de munca de jos și care să ridice fenomenul.

E nevoie de un suflu nou, care să inspire și să muncească, fostele jucătoare știu ce nu e ok în fotbalul românesc și ar putea fii schimbarea. Niciun moment nu e mai oportun ca ACUM! Dincolo de interese obscure și personaje eterne în fotbalul feminin românesc, este revigorant să vedem că jucătoarele ultimului deceniu încep să lucreze pentru noua generație. E nevoie să le apreciem și să le susținem mai mult în a nu se abate de la drum!

Atletic Olimpia Gherla, foto: Capra Claudiu

un interviu de Teodora Căbuț & Ileana Szasz

montaj Alexandra Diaconu

foto Capra Claudiu, arhiva Alexandrei Iușan

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *